Bli rörmokare

Det finns en rad olika yrken att välja bland om man vill bli framgångsrik, men om man vill vara säker på att få nästintill garanterad anställning efter sin utbildning – då är det rörmokare man ska utbilda sig till.

rör ritningHässelby Rör har bra rörmokare i Bromma det är ett som är säkert, men för att lyckas i branschen krävs ett visst kunnande och den kunskapen får man idag via yrkesutbildningar. Dock har man enligt Sveriges Radio sett en minskning i ansökningar till just denna typ av utbildningsinriktningar under de senaste åren – vilket faktiskt lett till ett underskott på arbetsmarknaden när det kommer till vissa typer av hantverkaryrken. Däribland finns just rörmokeri, så om man vill satsa på en ljus framtid är det med andra ord hit man bör söka sig.

Även Google satsar på hantverkarna

Det är inte bara här i Sverige som man ser att en satsning på hantverkaryrken kan ge en ljus framtid, det är även något som sökjätten Google upptäckt. Ryktet säger nämligen att sökjätten inom kort kommer att lansera en sprillans ny tjänst där det ska vara lättare att få tag på såväl rörmokare som elektriker. I tjänsten ska hantverkarna kunna ladda upp sina arbetsscheman och kunder ska kunna söka efter den tjänst de är ute efter och sedan ha möjlighet att boka in en tid direkt via Google, skriver tidningen IDG. För hur det nu än är så är det inget nytt att söka fram en hantverkare på nätet, men det som brukligen kan vara krångligare är att faktiskt hitta en tid som passar både kund och hantverkare – vilket nu Google vill ändra på. Men hur exakt denna tjänst faktiskt ska fungera finns ännu inte och ryktet om tjänsten är heller inte bekräftat av Google själva.

????????????????????????????????????????Svårare för kvinnliga rörmokare?

Något som dock är en tråkig utveckling att se är rörmokarbranschen i vårt grannland Finland där kvinnliga rörmokare faktiskt har svårare att få jobb än manliga – trots att bristen på rörmokare är lika stor där som här. Tidningen YLE berättar till exempel om Louise som efter sina avslutade studier sökt över 60 stycken olika jobb utan att få napp och de arbeten som hon väl fått har inte varat mer än ett halvår. Till tidningen säger hon dels att man som kvinna måste bevisa sin yrkeskunnighet på ett helt annat sätt och annan nivå än vad de manliga kollegorna behöver göra. Dessutom blev hon varnad redan under sina studier om hur jobbsituation kan komma att se ut då det är generellt svårt att komma in i branschen, vilket hon inte ville tro på och menar att kan hon sitt yrke så kan hon – inte svårare än så, men tyvärr hade hon fel. Men fråga är om det ser likadant ut i Sverige? Enligt en artikel från 2005 i Sydsvenskan väljer man att kalla Katarina Hallberg för ”Sveriges kanske enda kvinnliga rörmokare” och det talar ju en hel del – men det går att ändra på detta om fler kvinnor söker till yrkesprogrammen, vilket det faktiskt är fler och fler som gör (källa).