Mögel & vattenläckor

Om du har fått en vattenläcka är det viktigt att du tar hand om skadan på bästa sätt. Men hur ska du egentligen göra det?

Vattenläckor och fukt är det som orsakar allra flest fall av mögel. Ett sprucket eller gammalt rör i krypgrunden kan ställa till med mycket och om du drabbats av mögel är det dags att göra något. Känner du dig osäker kan du kontakta Waterproof-stockholm.se för att få hjälp med konstaterande av mögel samt med saneringen.

Att tänka på när det gäller vatten

Om du har ett hus bör du också tänka lite på hur vatten fungerar. Vatten som läcker orsakar pölar och om det inte får torka ordentligt är det stor risk att mögel bildas. Vatten rinner också till låga punkter och om du inte har kollat över dräneringen omkring huset kan det vara dags att göra det. Kanske bör du göra om den? Dräneringen ska alltid leda bort vatten från huset så att husgrunden hålls så torr som möjligt. Gropar eller en dränering som sluttar mot huset bör alltså åtgärdas med en gång.

Om du har fått mögel

Om olyckan är framme och möglet redan har fått fäste är det klokt att kontakta experter inom området. Mögel kan inte bara tvättas bort med lite kallt vatten utan det krävs rejäl rengöring. Ett saneringsbolag brukar göra följande:

  • Ta bort drabbat material
  • Spraya området med sprit och eventuellt gnugga bort möglet
  • Sätta ut en eller flera luftfuktare för att få området torrt.

När möglet inte har funnits så länge märker du ofta inte av det. Efter ett tag kan du dock upptäcka de klassiska fläckarna och känna av sjukdomssymptom som att du blir täppt i näsan, får ont i huvudet och du kan till och med känna den klassiska doften av mögel. När du kontaktar ett saneringsbolag kommer de att hjälpa dig att bli av med möglet. Dock är det också viktigt att du åtgärdar de problem som orsakat möglet från första början annars kommer problemet att vara tillbaka igenom inom kort och att sanera hela tiden kostar pengar samtidigt som det också sliter på huset och är jobbigt för dig som bor där.