Renovering och amortering

Nordea-kontorAtt regeringen kommer att införa ett amorteringskrav känner nog de flesta till. Men alla känner inte till att kravet inte bara kommer att gälla de som tar lån för att köpa en bostad. Det kommer även att beröra den som lånar pengar för att renovera.

I juni i år blir det obligatoriskt att amortera. Det har nog ingen missat. Men vad innebär det i praktiken, och vilka undantag finns? Amorteringskravet som införs kommer att innebära lån på 70 % eller mer av bostadens värde måste amorteras med 2 % av lånebeloppet per år. Om lånet är på mellan hälften och 70 % av bostadens värde är amorteringstakten 1 % per år. Nyproducerade bostäder omfattas inte av kravet under de fem första åren. Expressen har sammanställt en guide, med det mesta man behöver veta om amorteringskravet. Den guiden finns att läsa här. Även DN har gjort en guide, som du hittar här.

En viktig sak att känna till är att inte bara köp av bostäder omfattas av amorteringskravet. Regeln gäller också när man tar lån för att göra renoveringar.

Vad får detta för konsekvenser?

Det är lätt att tro att det här framför allt kommer att beröra byggföretag Stockholm, men renoveringar sker i hela landet, hela tiden. Konsumenter och företag från norr till söder kommer att påverkas.

Så här skriver Sara L Bränström i Svenska Dagbladet:

Amorteringskravet har stötts och blötts under lång tid och kritiserats för att vara verkningslöst, med tanke på att det främst berör nya låntagare. Men även alla som i dag äger sitt boende och behöver låna för att renovera sitt boende påverkas.

Budskapet från Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju var glasklart: Ett tilläggslån, som man tar för att exempelvis bygga nytt kök eller badrum, ska betalas av på tio år.

Tidigare har det diskuterats att ett nytt lån för en renovering skulle innebära att låntagaren måste amortera på hela lånebeloppet, alltså även det gamla bostadslånet.

Expressen rekommenderar att man börjar avsätta pengar till en renoveringsbuffert, och också att man omvärderar sin bostad i maj, precis innan kravet träder i kraft. Då får du lägre belåningsgrad om du längre fram skulle behöva belåna din bostad.