Så undviker du fuktskador i badrummet

Att det är fuktigt i ett badrum är förstås inte svårt att förstå. Dagliga duschar, bad och eventuell tvätt (och torkställ) och alla ledningar gör att kondens och vattendroppar skapar en fuktig miljö där mögel och röta lätt kan fästa. Få tänker nog på att förebygga fuktskador, speciellt om man bor i lägenhet där de flesta räknar med god ventilation. Här finns lite tips på hur du själv kan förebygga mögel och fukt.

Har man en tvättmaskin hemma kommer det automatiskt att bildas mer fukt inomhus vilket angriper väggar och tak, från början utan att du märker det. Torkar du kläderna direkt på ett klädställ är förstås risken ännu högre. I badrummet hänger vi fuktiga handdukar på tork utan att direkt reflektera över att risken för mikrobateriell spridning är mycket hög. En Arctus Nordic avfuktare samlar upp all fukt i en behållare och motverkar mögelsvampar och liknande att sprida en otäck lukt.

Tips för att motverka fuktskador

Olika skador på grund av fukt i badrum och vårutrymmen kan kosta stora summor pengar om man blir tvungen att riva ut allting. I värsta fall leder det till en tvist, som i fallet i Tidaholm. Vissa material drar till sig mer fukt såsom trä men det finns mer man kan göra själv för att slippa dessa problem som uppkommer när det blir för vått. Du kan läsa mer om det i Råd & Rön.

Ett tips är att duscha i ett badkar istället för direkt på golvet med t.ex klinkers eller våtrumsmatta. Det händer ofta att våtrumsmattan blir blöt och sedan inte vädras av, till exempel. En familj med två barn och två vuxna kan i genomsnitt göra av med ca 1000 L vatten (källa: svensktvatten.se) i veckan bara på duschar, tvättning och bad och de flesta gör också av med för mycket vatteni Sverige.

Skona golv och vägg

En del experter menar att man inte bör låta golv och väggar bli blöta överhuvudtaget utan installation av duschkabin eller att svepa in badkaret med draperier, är bättre. Draperier kan man dessutom tvätta när de blir för nötta. När golvet och väggarna får vatten på sig är det dock bra att alltid ha en gummiskrapa till hands och använda den. Det får fukten att inte sätta sig fast lika lätt.

Var ordentligt uppmärksam på sprickor i väggar, golv och tak och täta spruckna fogar med fogmassa. Gör även rent med t.ex. en tandborste mellan kakelspringorna då och då.