Underhåll av din kakelugn

En stor dröm för många är att bo i ett hem med kakelugn. Om du redan har en därhemma så kan du skatta dig lycklig! Men, det gäller att du tar hand om din kakelugn och reparerar den vid behov, annars kan du förstöra och försämra den. 

Vad kan du göra för att ta hand om din kakelugn så att den håller sig i bra skick? Om det är sprickor eller annars som behöver lagas på din kakelugn så är det bäst att kontakta en murare i Stockholm exempelvis, som erbjuder murning av kakelugnar.

Kakelugn gör bostaden extra attraktiv

En anledning till att ta väl hand om din kakelugn därhemma är at det är något som gör din bostad mer attraktiv. Värdet på din bostad blir högre med en kakelugn än utan och det är många som drömmer om att köpa nytt hem med en eldstad i. I en artikel från Expressen kan man läsa om att fyra av tio personer lockas extra till en visning om bostaden har en eldstad. Tre av tio tycker det är superintressant med en kakelugn. Det är helt klart ett attribut som höjer värdet.

Täta rökkanalerna

En viktig aspekt för att kunna bruka din kakelugn är att rökkanalerna är täta. Detta är något som bör kontrolleras regelbundet och åtgärdas vid upptäckt för att slippa större skador på din kakelugn. Men däremot faller rökgången utanför definitionen av bostad, om du bor i en lägenhet. Då kan det liga på föreningen i fråga att ta tag i tätningen, skriver bostadsratterna.se. Men det finns dock situationer där föreningen kan slippa detta ansvar. Så kolla upp hur det ligger till hos dig.

Elda på rätt sätt

En av de viktigaste aspekterna vad gäller att ta hand om sin kakelugn är att elda på rätt sätt. Något som kanske inte alla känner till. Men faktum är att elda på rätt sätt är viktigt frö at inte förstöra kakelugnen. På Hemnet kan du läsa om hur du eldar på rätt sätt. Några av tipsen som ges där är bland annat att använda torr ved för att inte det ska bildas tjära i skorstenen eller rökgångarna, att kakelugnen ska vara sotad och provtryckt innan du eldar och att aldrig stänga spjället helt förens elden brunnit ut helt. Elda inte heller för hårt, om det blir för varmt kan kakelugnen skadas. Ett mått är att du ska kunna lägga handen på kaklet.