Välj ditt tätskikt med omsorg

Visst är det roligt att renovera, inreda och förnya sitt badrum med jämna mellanrum, men något som är viktigt är att badrummet inte har fuktskador för att detta ens ska vara möjligt. Så innan du börjar riva och lägga nytt i våtutrymmet: se till att du valt ditt tätskikt med omsorg för en undersökning visar nämligen att 17 av 20 tätskikt för badrum läcker trots att de är godkända.

badrum ljustNär det kommer till att fräscha upp ett gammalt badrum kan det vara bra att ta hjälp av en rörmokare så att allt går rätt till, om du inte själv är utbildad rörmokare förstås vilket vi tidigare tipsat om att bli då det är ett framtidsyrke med goda arbetsmöjligheter i framtiden. För anledningen till detta är nämligen att SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, i en undersökning kommit fram till att 17 av 20 tätskikt för badrummet faktiskt läcker trots att de innehar branschens CE-märkning och för en lekman kan det vara svårt att upptäcka detta i god tid innan en fuktskada uppstår – och fuktskador i badrummet är något man helst vill undvika till varje pris.

Undersökningen genomfördes genom tester

För att se vilka CE-märkta tätskikt som höll tätt valde SP att testa 20 stycken av de vanligaste tätskikten av folietyp för badrum och resultatet var skrämmande. Endast tre stycken tätskikt av tjugo klarade testerna utan läckage och för sex stycken av systemen var läckagen så omfattande att man väljer att benämna dessa som totalskada då det i testet upptäcktes läckage på nästan alla kontrollpunkter, skriver Ny Teknik. I testerna visades det även att de mest utsatta punkterna med högst risk för läckage i badrummet är vid skarvar och anslutningar, såsom vid golvbrunn och i vinkeln mellan golv och vägg. Så när du ska renovera ditt badrum: se till att välja ditt tätskikt med omsorg!