Värme till poolen

Nu under försommarens varma dagar är det många som går i pooltankar. Trots att det har varit stabilt varmt under våren kan vi väl nästan alla enas om att det svenska vädret förmodligen kommer bjuda på en del kyla också. I skrivande stund, 5 juni, är det 11 grader ute. Att ha ett värmesystem till poolen är därför en oundviklig sak, men vilken man ska välja och vilken kapacitet och styrka skiljer sig åt både för vad man är beredd att betala och hur varmt man vill ha poolen.

På pahlen.se kan du hitta de flesta svaren på din frågor om poolar och den informationen som finns här är hämtad från deras sajt. De säljer också de produkter och tillbehör du behöver när du ska installera din pool (de har även jet massage och vattenfall, så spana in hemsidan för där finns mycket att inspireras av). Vill du komma igång med inspiration att bygga en pool om du inte har någon finns en övergripande enkel guide på aftonbladet.se.

Strängt taget kan man säga att den uppvärmning du ska välja beror på storleken av din pool, hur mycket du kan tänka dig betala och självklart – hur varm du vill att den ska vara. Det finns fyra sätt att värma upp en pool på:

  • Värmeväxlare
  • Poolvärmepump
  • Elvärmare
  • Solfångare

Hur fungerar värmekällorna till poolen?

Att ha en uppvärmd pool ökar kvaliteten på din pool och maximerar det du kan få ut av den. Dessutom höjer det värdet på din villa med några hundratusen. Badtunnan, poolen och spabadet (läs mer) kräver ofta lite olika typer av värmekällor, men värmeväxlaren tar värme från en annan värmekälla och överför den värmen till din pool. Överföringen är snabb och effektiv. Du kan koppla den till solfångare, pellets, oljepanna eller annat. Poolvärmepumpen är den ekonomiska varianten som utnyttjar naturlig värme i luften och omvandlar till mer värmeenergi som den sedan för över till poolen. Elvärmare passar även till spa och badtunnor och ansluts helt enkelt till befintligt elnät.

Tänk på att rådgöra med en installatör och att inga elinstallationer bör göras utan fackman, om du inte själv är certifierad.