Våtrum kräver ofta hantverkare

Är det dags att renovera ett våtrum i din bostad? Det kan ofta löna sig att be en professionell hantverkare om hjälp istället för att försöka göra hela jobbet själv. Särskilt när el och vatten är inblandat.

Är du en sådan som kan göra allt själv? Som drar dig för att be om hjälp i onödan? Det är självklart bra att vara självständig, och att våga ta sig an nya utmaningar. Men det är också en karaktärsstyrka att känna sina gränser. Och att inte vara rädd för att be om hjälp när man behöver det. Till exempel är vissa renoveringar dumma, eller till och med farliga, att genomföra utan professionella hantverkare.

Kanske har du svårt att be om hjälp för att du inte vet var du ska vända dig? Kanske behöver du hjälp att hitta hantverkare i stockholm?

Varför anlita hantverkare?

Det finns uppenbara skäl till att välja att anlita ett proffs istället för att göra jobbet själv. En fråga som är viktig är den om kostnaden. Du kanske tror att renoveringen blir billigare om du gör det själv. Men hantverkare som gör avancerade jobb använder sig ofta av speciella verktyg som är dyra och svåra att få tag på för en privatperson. Dessutom får du väga kostnaden mot tiden du själv måste lägga ned – vad är din tid värd för dig?

Inte minst renoveringar i just våtrum kan vara känsliga. Det vanligaste felet i svenska bostäder är nämligen fuktskador. Sju av tio svenska småhus beräknas vara fuktskadade, något som skulle kosta miljardbelopp att åtgärda. En hårresande prislapp – vilket för oss till en annan fråga – den om försäkringen. Det kan nämligen vara svårt att få ut ersättning om det uppstår skador till följd av en självutförd renovering. Eventuella misstag kan alltså bli en väldigt dyr historia.

Med andra ord blir ofta dumsnålhet är dyrare i längden. Med det sagt kan det finnas saker du kan göra själv innan hantverkare kommer dit – att göra rivningsjobbet själv brukar vara ett säkert sätt att få ned kostnaderna för renoveringen, samtidigt som att du inte behöver oroa dig för dålig ett dåligt slutresultat.

Vill du läsa om vilka byggregler som gäller för ändringar i våtrum? Mer info finns på Boverkets hemsida.