Viktigt att ha rätt kläder i jobbet

Det är viktigt och smart att ha rätt typ av kläder för sitt yrke, oavsett var man jobbar. I vissa yrken har man arbetskläder i andra har man klädkod, vare sig den är uttalad eller outtalad.

 

Som hantverkare, elektriker eller byggarbetare är det viktigt att ha rätt verktyg men inte minst rätt kläder. Med fristads arbetskläder kan du både känna dig bekväm och veta att kläderna är slitstarka och gjorda för maximal funktionalitet. Det är helt enkelt kläder som är gjorda för att klara hårda arbetsdagar oavsett vad du gör.

 

Arbetskläder för de som jobbar inom kommunen med barn verklighet

 

Nu ska även alla barnskötare, fritidsledare och förskollärare i Uppsala kommun få arbetskläder av sina arbetsgivare. Det är något som många kämpat för länge. Nu har man avsatt hela 3,8 miljoner kronor av budgeten i kommunen för att de som jobbar med barn ska få arbetskläder i sitt arbete. Det kan vara en parkas, en allvädersjacka eller byxor som klarar tuff väderlek, lera och smuts. Byxorna kan ha knäskydd och det ska gå lätt att tvätta kläderna. Om det kan göra så att de som jobbar inom kommunen med främst barn, får en bättre arbetssituation är projektet lyckat anser man. Arbetskläder är helt enkelt en viktig del av att skapa en god arbetsmiljö, för fler yrkesgruppen än bara hantverkare, vägarbetare och byggarbetare.

 

I stället för att slita ut sina egna kläder och ständigt behöva köpa nya, något som kan bli väldigt dyrt, är alltså arbetskläder på bekostnad av till exempel kommunen en bra idé. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Sveriges Radio.

 

Klädkoder inom yrken

 

Det är väldigt olika från bransch till bransch hur man klär sig. Inom vissa yrken är det väldigt viktit att klä sig på rätt sätt, detta för att:

 

  • Få respekt
  • Bli tagen på allvar
  • Signalera förtroende
  • Passa in
  • Visa tillhörighet till yrket, organisationen, företaget
  • Se professionell ut
  • Främhäva det unika med en själv som yrkesperson
  • Signalera både likhet och olikhet
  • Visa att man har spetskomeptens

 

På många arbetsplatser vet medarbetarna vad som gäller, detta trots att någon klädkod inte är uttalad. Det är alltså en slags informell klädkod som gäller på en sådan arbetsplats. Det är nämligen en hel del signaler som ens outfit sänder ut, oavsett om man är medveten om detta eller inte. Läs mer här. För att få tips på en mer vuxen garderob som man är tipset att titta här.