Visa rören – bygg ett industriellt badrum

Rör kan vara vackra. Det är en princip som allt fler arkitekter tar fast på när de ritar exteriörer, inte minst till offentliga byggnader. Ett känt exempel är museet Centre Pompidou i Paris. Men man kan även använda rör till interiörer, exempelvis i badrummet.

Det blir allt mer populärt att skapa badrum i industriell stil. Det behöver inte innebära att badrummet ser ut som omklädningsrummet på en fabrik. Snarare ska det kännas som att kliva in i en före detta industrilokal som gjorts om till bostad. Känslan ska var genomtänkt, men samtidigt lite ad hoc. Det handlar om att inte dölja konstruktionerna, och använda mer eller mindre obehandlade material som betong, tegel och trä.

Rören har en viktig roll för att ge badrummet den rätta känslan, och får gärna användas som ett dekorativt inslag. De behöver inte löpa i krumbukter eller kringelikrokar, men de ska vara synliga. Rören kan också användas som handdukstorkar, hållare för duschdraperier m.m. Hur det kan se ut finner man bl.a. exempel på i den här artikeln.

Budgetvarianten

En bra sak med den industriella stilen, om man har händig men inte är stadd vid kassa, är att det går alldeles utmärkt att återanvända material. Gamla rör kan användas för att tillverka handdukshängare eller hållare för tandborstmuggar, och om man även vet hur man ska dra rören kan man använda en gammal diskbänk som handfat. Får man tag på en diskbänk med två separata hoar kan två personer tvätta sig eller borsta tänderna samtidigt. För detta krävs dock ett något större badrum.

Andra saker som kan vara intressanta att återanvända är gamla fönster, som kan blir fina speglar, tegel och olika typer av skåp. Ibland skänks hela kök bort på Blocket, och då går det hitta många smarta förvaringslösningar. Olika typer av sten går också ofta att hitta billigt eller ibland rent av gratis, och det går att maskera sin tvättkorg på många kreativa sätt.